Kuku lele nikad ne pali. Nikad nije palilo. I nikad nece paliti.

Saturday 26 April 2014

Uspeh dolazi sa pravilno postavljenim zeljama - kako treba zeleti?

Zelje se lakse i brze ostvaruju kada znamo kako da zelimo.

1. Opredeliti se za jednu zelju i imati jasnu misaonu sliku onoga sto zelimo

Desava se da neke osobe "silno zele", a zapravo ni same ne znaju sta hoce. Da bi se izbeglo to stanje, potrebno je u smirenom stanju uma razmisliti o svojim potrebama i odrediti koje od njih su najznacajnije. Znaci, povoljno je da zelje odredimo po znacaju i da prvo ostvarujemo ono sto nam je najpotrebnije. Na primer, prvo zelimo posao, onda vracanje duga, a zatim kupovinu automobila.

Najpovoljnije stanje svesti u kome donosimo odluke je molitvom smiren um.

Zivot prate mnogo iskusenja i stanputice. Rzum nije dovoljan da bismo se potpuno snasli u tom mnostvu utisaka. Leva, logicka, mozdana hemisfera u tome ucestvuje, ali to nije dovoljno, Potrebno je da probudimo i desnu mozdanu hemisferu preko koje se pronice u dublje nivoe stvarnosti i ostvaruju novi vidici. To se postize verom i molitvom Bogu da osvetli mrak i pokaze pravi put. Kada molitva smiri um, dobijamo jasne odgovore na pitanja sta treba da zelimo i cinimo za trajnu srecu.

2. Povoljno je zamisljati zavrseno ostvarenje zelje, bez uslovljavanja kako cemo da dodjemo do tog ostvarenja

Prirodi treba ostaviti vise mogucnosti da odabere najcelishodniji nacin na koji ce nam se ostvariti zelje. I priroda ce naci najkraci i najbolji put.

Na primer, ako zelimo srecnu porodicu, zamisljamo da radosni ulazimo u topli dom gde nas cekaju nasi voljeni. Ne treba posto-poto uslovljavati brak ili vezu sa jednom osobom. Nasa ljubav ce pomoci da to bude prava osoba.

Kad nam treba novac, zamisljamo da ga vec imamo i da, recimo, s aosmehom vracamo dug ili kupujemo ono sto nam je neophodno. Pri tome, ne treba uslovljavati nacin na koji cemo novac dobiti, na primer kockom ili nagradom. U tom slucaju se sa nasom zeljom preplicu mnoge druge zelje sto ometa prirodu da nam na najcelishodniji nacin pomogne u resavanju problema.

Slicno je i sa poslom. Lakse se ostvaruje zavrsna slika da smo zadovoljni na radnom mestu, nego da radimo bas na tom i tom radnom mestu sa tom i tom platom.

Za izlecenje je povoljno razmisljati sliku da smo zdravi, snazni i veseli. I koliko god mozemo, treba da s  ponasamo u skladu sa tom slikom.

Kad se jave sumnje i strepnje smireno ih pustimo da prodju, a onda se vratimo povoljnim misaonim slikama. Povoljne misli i ocekivanja pokazuju da verujemo u dobro i pobedu dobra.

Umece je zamisliti sto stvarniju sliku ostvarene zelje. Posle toga se primenjuju ostali koraci koji vode do ispunjenja zelje u fizickom svetu.

3. Povoljne su sto celovitije zelje. Zato ih ne treba usitnjavati.

Lakse se ostvaruje celovita slika zelje u kojoj s epostize krajnji cilj. 

Na primer, gospodin Nenad radi u svom kiosku. Zeli da zaradi novac i prosiri posao. Od 6 casova, kad se kiosk otvara, on je stvarao mentalnu sliku d aprilaze kupci i kupuju robu. U pocetku je imao uspeha. Medjutim, zelje su ga toliko opteretile i zamorile da su rezultati postepeno postajali slabiji.

To je primer usitnjene zelje i nepotrebnog trosenja energije. Sta Nenad treba da uradi?

Bolje je zamisljati celoviti, krajnju sliku. Recimo, da vec ima veliku prodavnicu u kojoj "cveta" posao.

Kad strpljivo podrzavamo celoviti zelju ona se postepeno i neosetno ostvaruje.

4. Povoljno je prilagodjavati se trenutnim mogucnostima

Nije dobro biti opterecen zeljom i iskljucivo hteti samo jedno. Pogodnije je prilagodjavati se mogucnostima, biti zadovoljna onim sto se ostvarilo i strpljivo cekati pogodnu priliku da bude jos bolje.

Desava se da umesto jedne dodje do ostvarenje neke druge zelje. To treba prihvatiti kao povoljnu zamenu i dobar znak.

Priroda daje ono sto tog trenutka moze da se ostvari na tom mestu i sto je smislom povezano sa zeljom. Jedno od prirodnih nacela je da se sto manjim utroskom energije i materijala postigne sto veca raznolikost, sklad, harmonija i lepota. Priroda je savrseno stedljiva. To treba da postujemo.

Strpljenjem dolazimo do uslova da se zelje potpunije ostvare, jer u tome, tokom duzeg vremena i na vecem prostoru, ucestvuje vise cinilaca.

Imajmo na umu da se zelje lakse ostvare kada vise nismo njima optereceni, stavise i kad gotovo zaboravimo na njih.

5. Zelju treba zamisliti smireno i lako, a zatim s poverenjem u bozju Promisao strpljivo cekati njeno ostvarenje

Strpljivi, smirenog uma, omogucujemo prirodi da radi za nas. Zato se zelje obicno ostvaruju iznenada, onda kada nisu u sredistu nase paznje.

Zelje se ostvaruju kad smireno verujemo i vedro ocekujemo da do toga dodje, a ne kad sa naporom nesto hocemo.

6. Povoljno je moliti se, zeleti i ocekivati ono sto mislimo da je najbolje, ali istovremeno unapred biti pomiren sa svakim ishodistem kao izrazom dalekoseznih namera Promisli da nam pomogne

Bozje namere su dalekovidnije od nasih zelja i ocekivanja. Neka bude po volji Bozjoj i bice nam dobro, kaze nas narod.

Mirenjem sa onim sto ce biti cuvamo smiren um, cime doprinosimo da se ostvari ono sto nam stvarno treba za trajnu srecu, a sto smo predvideli povedeni nekom manje vaznom zeljom, pohlepom ili pomodarstvom.

7. Povoljno je kada se misaona slia elje poveze sa sto snaznijim simbolom

Simbol (znak, znamenje) je materijalna ili misaona slika koja nije samo pojava, ali po kojoj se moze poznati ono sto se zeli predstaviti. Jedan simbol moze da predstvalja vise smisaono slicnih pojava, jer nosi skup srodnih sadrzaja. U tom smislu nas znacenje smibola, preko mozdanih talasa i jonskih struje, viseznacno povezuje sa prirodnim okruzenjemi tako povecava verovatnocu ostvarivanja zelja. Simboli omogucuju vecu mogucnost izbora u prirodnim procesima koji doprinose da nam se zelje ostvare. Zbog toga je povoljno da zelju povezemo sa sto snaznijim simbolima. 

Na primer, tokom molitve i obrazovanja misaone slike ozdravljenja, korisno je da pratimo znake i znamenja povezana sa imenom svetog Luke koji je bio lekar i evandjelista.

Na taj nacin i sebe sma izlecio od srcanih tegoba koje su mi ugrozavale zivot. Naravno, uz molitvu i misaonu sliku da sma potpuno zdrava osoba, pridrzavao sma s ei saveta lekara, posebno doktora Branislava Milovanovica, kardiologa, cija je porodicna slava sveti Luka. Ne znajuci to, ja sma od njega zatrazio pomoc prvi put bas na dan svetog Luke. To mi je bio znak i uputstvo koga sveca da pominjem u molitvama i kom lekaru d apoklonim potpuno poverenje.

Buduci da simboli deluju tek kada prodju kroz nasu svest i postanu deo mozdanih talasa, korisno je d aih uvek povezemo sa necim sto je dobro i sto vodi ka uspehu. Simboli deluju na nacin na koji mi odredimo.

Kada zelju izrazavamo govorom, reci treba da su u sto vecem skladu sa mislima. Znacenjem i ritmom izgovora, reci treba da se harmonicno prevedu u odgovarajuce mozdane talase. 

8. Smirenost treba da je veca od strpljenja, a strpljenje vece od pobude  zbog koje nesto zelimo

smiren covek siri blagost mira oko sebe: zavadjene miri, rastavljene sastavlja, ocajnicima budi nadu... onome ko je utemeljen u molitvenom miru zelje se osmah ostvaruju. To je stanje coveka koji je u sebi otelotvorio Hristove reci: "Mir vam ostavljam, mir svoj vam dajem"

9. Blizi su uspehu oni koji misle povoljno, nadaju se dobru i ocekuju dobro

U svakom dogadjaju, pa i nepovoljnom, korisno je da uocimo i razvijamo ono sto je dobro. Povoljne misli nose povoljnu buducnost. Uglavnom se ostvaruje ono sto smireno zelimo i, sa verom, strpljivo ocekujemo da se ispuni.

Ne treba zaliti zbog onog sto nemamo, nego je dobro da se radujemo onom sto imamo. Zal za prosloscu je besmisleno gubljenje energije. Sreca prati one koji se raduju buducnosti. Kad prestanemo da brinemo zbog nekog problema, brze ga i lakse resavamo. 

Smirene i strpljive licnosti koje povoljno misle i ocekuju dobro imaju velike izglede za uspeh jer im se zelje ostvaruju. Kada primetimo da u svakoj situaciji trazimo ono sto moze da se pozovljno razvija i kad ocekujemo da ce sve biti kako treba, put ka uspehu postao je deo nase licnosti. Imajuci vise odgovora nego pitanja i vise ostvarenja nego zelja, postacemo bogatiji.

Sloga i medjusobna saradnja ubrzavaju uspeh. Umesto rasprave, bolje je kad kod sagovornika prihvatamo i razvijamo ono sa cime smo saglasni. Uvazavanje necijeg rada i usaglasene misli dovode do ustede energijen, prijatne saradnje i uspeha.

Osobama koje su sacuvale mastu, znatizelju, bezazlenost, nadu i naivnu radost deteta zelje se lakse ostvaruju.

10. Uspeh dolazi kad nam je vera veca od volje, a volja veca od zelje

zelja ili htenje pokrece nam u pravcu odredjenog cilja. Volja podstice da zelju ostvarimo, a vera daje snagu da ispunimo ocekivanje. Isus veli: "...ne boj se, samo veruj"Izreceno jezikom savremene nauke, uputstvo za uspeh moglo bi da glasi: kad stvaras misaonu sliku zelje, iskljuci levu i koristi desnu mozdanu hemisferu; ne strepi i ne sumnjaj, nego smireno veruj u uspeh.

11. Kod zadovoljnih osoba mogucnosti su vece od potreba, a potrebe vece od zelja

Ovako stanje svesti imaju ljudi koji razlikuju stvarne potrebe od onoga sto je pohlepa ili pomodarstvo. oni su u miru i slozi samo sa sobom i sa bliznjima. 

12. Sto je opstija slika zelje, veca je verovatnoca njenog ostvarenja

Duhovno zrele osobe imaju sve jer nista ne zele, a nista ne zele jer imaju sve. Taj misticni kri=ug oznacava blazeno stanje kada su zelje sitovetne sa namerama Promisli. 



Tekst: Spasoje Vlajic

No comments:

Post a Comment